När en anhörig dör
Att tömma ett dödsbo kan vara utmanande. Efter en anhörigs bortgång kan det vara svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga. Nedan går vi igenom steg för steg hur man kan förenkla denna process och vad man bör tänka på när det är dags att hantera ett dödsbo. Vi hoppas att kunna underlätta och hjälpa dig genom processen på ett så smidig sätt som möjligt.
Hemvärdering
Tillsammans går vi noggrant igenom lösöret och ni får en professionell värdering utförd på plats. Värderingen görs gentemot nuvarande marknad för att bedöma vad som går att sälja och till vilket utropspris.
Värderingen är helt utan förpliktelser, efteråt bestämmer ni i lugn och ro om ni vill låta föremålen gå till försäljning.
Vi erbjuder även bouppteckningsvärdering för 1200kr/timme exklusive moms.
Försäljning
Vi säljer allt från enstaka föremål till hela hem. Föremålen når ut till hundratusentals potentiella kunder via Europas största auktionsplattform, Auctionet.
Transport
Vi kan ta hand om samtliga föremål i ett hem och samarbetar med Lions i Ystad för det som inte går att sälja i auktionssammanhang.
Allt gods som är säljbart på auktion behöver transporteras till våra lokaler i Malmö.
Slutstäd
Via vår samarbetspartner kan vi utföra en slutstädning av bostaden.
Hur gör man när någon gått bort?
När någon nära går bort är det många praktiska saker som måste hanteras. En av dessa är att ta hand om dödsboet. Det innebär bland annat att rensa ut bostaden och ta hand om den avlidnes tillhörigheter. Här är några viktiga steg att tänka på:
- Kontakta en jurist för att påbörja bouppteckningen. Inom tre månader efter dödsfallet ska en bouppteckning upprättas. Detta dokument listar den avlidnes tillgångar och skulder och är nödvändigt för den fortsatta processen. Ett dödsbo måste i regel upprätta en bouppteckning innan den avlidnes tillgångar, inklusive föremål, kan säljas. Enligt svensk lag regleras detta i Ärvdabalken (1958:637).
- Säkerställ att det finns en fullmakt för att kunna fatta beslut kring bostaden och tillhörigheterna. Enligt lag krävs i många fall en fullmakt för att kunna fatta beslut kring bostaden och tillhörigheterna i ett dödsbo, särskilt om det är fler än en dödsbodelägare som ska samverka i förvaltningen av dödsboet. Detta regleras i Ärvdabalken (1958:637).
- Planera för tömning och eventuell försäljning av föremål. Efter bouppteckningen kan ni börja planera för rensning av bostaden och eventuell försäljning av föremål. Det är viktigt att alla dödsbodelägare är överens om hur detta ska ske. Enligt lag måste i regel alla dödsbodelägare vara överens om hur tömning och eventuell försäljning av föremål i ett dödsbo ska ske efter att bouppteckningen är upprättad. Detta regleras i Ärvdabalken (1958:637).
Avveckla och rensa dödsbo – Från början till slut
För föremål med ekonomiskt värde erbjuder Garpenhus möjligheten att sälja dem via vår auktionsplattform, Auctionet. Genom att nå en bred publik av potentiella köpare kan vi hjälpa till att maximera försäljningspriset av föremålen. Vi hanterar hela auktionsprocessen och ser till att försäljningen är smidig och lönsam.
Att rensa ett dödsbo kan ta tid och det är viktigt att ha en tydlig plan för hur man ska gå tillväga. Det första steget är ofta att värdera tillgångarna och bestämma vad som ska säljas, skänkas, återvinnas eller ärvas av efterlevande. Bouppteckningen måste vara klar innan föremål kan slängas eller säljas.
Nedan är en sammanfattning av processen för att avveckla ett dödsbo:
Förvaltning av dödsboet
Under tiden fram till arvskiftet ska dödsboet förvaltas. Det innebär att betala räkningar, säga upp prenumerationer och ta hand om den avlidnes egendom. Om dödsbodelägarna inte kan enas om förvaltningen kan en boutredningsman utses av tingsrätten för att hantera detta.
Städa och tömma bostaden
Bostaden behöver tömmas och städas. Bohag och lösöre kan säljas, skänkas, återvinnas eller fördelas mellan arvingarna. Det är viktigt att alla dödsbodelägare är överens om hur detta ska ske.
Fördelning av egendom(Arvskifte)
Efter att bouppteckningen är registrerad och eventuella skulder betalade, fördelas den kvarvarande egendomen mellan arvingarna enligt arvsordningen eller testamente. Ett arvskiftesavtal upprättas som alla dödsbodelägare undertecknar.
Vi hjälper dig med tömning av dödsbo
Garpenhus auktioner är ett av de ledande företagen i Skåneregionen vad gäller auktioner och hantering av dödsbon. Vår helhetslösning täcker allt från hemvärdering till slutstädning av bostaden. Vi tar hand om hela försäljningsprocessen från värdering och fotografering till marknadsföring och slutlig försäljning via Auctionet. På så sätt säkerställer vi att varje objekt presenteras på bästa sätt för att locka rätt köpare och maximera försäljningspriset. Med vår erfarenhet vill vi göra det enklare för dig genom att ta hand om de praktiska delarna.
Hemvärdering av lösöre
Första steget är att värdera de föremål som finns i hemmet. Detta gör vi för att avgöra vilka föremål som kan säljas på auktion och vilka som kan skänkas eller återvinnas.
Försäljning via Auctionet
Föremål som har ett högt nog ekonomiskt värde kan säljas via Auctionet, en plattform som gör det möjligt att nå en bred publik och få bästa möjliga pris för de sålda föremålen.
Om Auctionet
Auctionet är en auktionsplatform där du enkelt och tryggt kan sälja värdefulla föremål online. På plattformen kan besökare enkelt buda på föremål och dra nytta av detaljerade beskrivningar, bilder och expertvärderingar för att göra informerade köpbeslut.
Välgörenhet genom Lions i Ystad
Auctionet är en auktionsplatform där du enkelt och tryggt kan sälja värdefulla föremål online. På plattformen kan besökare enkelt buda på föremål och dra nytta av detaljerade beskrivningar, bilder och expertvärderingar för att göra informerade köpbeslut.
Transport av föremål
Vi erbjuder även transport, oavsett om de ska säljas på auktion, skänkas eller återvinnas.
Slutstädning av bostaden
När bostaden är tom kan vi även se till att slutstädningen blir genomförd. Vi arbetar med professionella städfirmor för att säkerställa att bostaden är ren och redo för nästa steg, oavsett om det är försäljning eller återlämning.
Vanliga frågor och svar om tömning av dödsbo
Hur tömmer man ett dödsbo?
Att tömma ett dödsbo börjar med att värdera tillgångarna och avgöra vad som ska säljas, skänkas eller återvinnas. Viktigt att tänka på är att bouppteckningen måste vara klar innan man börjar rensa ut bostaden.
Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning?
Nej, man får inte tömma ett dödsbo innan bouppteckningen är klar. Bouppteckningen måste först registreras hos Skatteverket innan bostaden kan tömmas.
Hur lång tid har man på sig att tömma ett dödsbo?
Det finns ingen specifik tidsgräns, men det är vanligt att bostaden måste vara tömd inom tre till sex månader efter att bouppteckningen är klar, beroende på hyres- eller äganderätt.
Vad kostar det att tömma ett dödsbo?
Kostnaden för att tömma ett dödsbo varierar beroende på omfattningen av arbetet. Vi på Garpenhus erbjuder skräddarsydda lösningar och kan ge en offert baserat på dina behov.
Får man slänga kläder innan bouppteckning?
Nej, man får inte slänga några föremål innan bouppteckningen är klar. Alla tillhörigheter måste inkluderas i bouppteckningen, och först därefter kan kläder och andra föremål slängas eller skänkas.”